Intake en Arbo

Zwanger

Tijdens je zwangerschap nemen wij contact met je op voor een intakegesprek. Dit gesprek vindt bij jou thuis plaats.

Bij dit gesprek wordt alle belangrijke informatie met je doorgenomen. Wanneer bel je ons? Wat houdt kraamzorg in? Wat zijn de taken van de kraamverzorgende? Welke spulletjes heb je allemaal nodig? Hoeveel uur kraamzorg mag je verwachten?

Maar we horen natuurlijk ook heel graag hoe het met je gaat, hoe je zwangerschap verloopt en of je nog specifieke wensen hebt op het gebied van kraamzorg. Kortom alles rondom je zwangerschap, bevalling en kraamtijd wordt besproken.

Tijdens de intake wordt ook aandacht geschonken aan de Arbo-wet.  In het kader van de Arbo-wet dient de werkomgeving van de kraamverzorgende aan bepaalde eisen te voldoen. Op deze manier is het werk voor een kraamverzorgende minder belastend. Het kraamgezin is verplicht invulling te geven aan de gestelde eisen.

Hieronder alvast een overzicht van de belangrijkste regels die de Arbo-wet stelt aan de werkomgeving van de kraamverzorgende.

De belangrijkste regels waaraan een kraamgezin dient te voldoen:

  • Het is noodzakelijk om uiterlijk bij 37 weken zwangerschap een verhoogd bed aanwezig te hebben. De hoogte van het bed moet 75 cm zijn, gerekend van de grond tot aan de bovenkant van het matras. Verhogen kan door middel van het lenen van bijvoorbeeld bedklossen. Indien je moeite hebt met het in en uit stappen in bed kunt u gebruik maken van een trapje of omgekeerd kratje.
  • De aankleedtafel is minimaal 90 cm hoog en voldoende diep.
  • Het badje is voldoende hoog geplaatst om rechtopstaand te kunnen wassen.
  • Er is stromend water op de verdieping waar moeder en kind verzorgd worden.
  • De werkomgeving is veilig. Zowel m.b.t. het huis zelf (denk aan trapleuningen) als bij de aanwezige elektrische apparaten. Op deze manier kan de kraamverzorgende veilig en goed werken bij het verlenen van de kraamzorg en loopt zij geen onnodig risico met het bijvoorbeeld naar beneden lopen met jullie kindje op de arm.
  • Er zijn voldoende schoonmaakmiddelen aanwezig voor alle hygiënetaken in het huishouden (o.a. allesreiniger, afwasmiddel en toiletreiniger).
  • Er zijn voldoende schoonmaakmaterialen aanwezig voor alle hygiënetaken in het huishouden (o.a. emmers, sopdoeken, stofdoeken, schuursponsjes, toiletborstel, dweil, bezem en vloertrekker).
  • De kraamverzorgende heeft recht op een rookvrije werkplek
  • De kraamverzorgende moet op goed schoeisel haar werkzaamheden uit kunnen voeren, eventueel kan zij aparte binnenschoenen mee nemen, wanneer dit vooraf bekend is bij Mediplan Kraamzorg.
  • Kraamverzorgenden zijn niet opgeleid en bevoegd tot het verstrekken van medicatie aan de cliënt. Gedurende de gehele kraamperiode valt het voorschrijven en/of gebruik van medicatie door de cliënt, onder verantwoordelijkheid van de verloskundige.

 

Mediplan biedt je de beste persoonlijke kraamzorg met de hoogste kwaliteitseisen.

Flexibel

Flexibele, cliëntgerichte zorg

Beste zorg

100% gecertificeerde kraamverzorgenden

Klantvriendelijk

Hoge cijfers klanttevredenheid