Aanvullende diensten

Aanvullende diensten

Kraamzorg

Bevallingsassistentie

Bij een thuisbevalling (en bij verschillende ziekenhuizen in onze regio) zal de kraamverzorgende bij je bevalling de verloskundige assisteren. De verloskundige zal ons laten weten wanneer de kraamverzorgende mag komen. Na de bevalling zal de kraamverzorgende minimaal 2 uur blijven om jou en je baby te verzorgen.

Verlengde of Uitgestelde kraamzorg

Wanneer jij en je baby langer dan 10 dagen in het ziekenhuis moeten verblijven, heb je vanuit de basisverzekering geen recht meer op kraamzorg. Er zijn verzekeringen die in hun aanvullende pakketten een vergoeding voor uitgestelde kraamzorg of nazorg pasgeborene aanbieden. Informeer hiernaar bij je verzekering of neem contact op met ons.

Maternify

Maternify is een kraamzorg app die door alle zorgverzekeraars wordt vergoed. Via de app volg je je zwangerschap van week tot week en je kraamtijd van dag tot dag met relevante informatie. De informatie wordt aangeboden in de vorm van artikelen, video’s en leuke kennisquizzen. Via de app kun je ook 24 uur per dag onbeperkt chatten met een ervaren kraamzorgprofessional. Handig als je snel een vraag hebt!

Hoe werkt het?
De Maternify app is eenvoudig te gebruiken. Nadat je je hebt aangemeld ontvang je binnen enkele dagen per mail een uitnodiging voor Maternify. Je kunt de app downloaden in de App Store of Google Play. Nadat je je hebt geregistreerd en je persoonlijke voorkeuren hebt aangegeven kun je direct beginnen.

Wat is het voordeel van Maternify?
Het gebruik van Maternify heeft verschillende voordelen:

Toegang tot betrouwbare informatie
Gebruik Maternify waar en wanneer je wil. Je hebt 24 uur per dag toegang tot betrouwbare informatie. Je kunt dus altijd terecht, ook op momenten dat de kraamverzorgende niet aanwezig is.

Chatten
Heb je een vraag over het geven van voeding? Maak je je zorgen over de eerste nacht met je baby? Heb je na de kraamweek nog vragen? De kraamzorgprofessionals van Maternify zitten 24 uur per dag voor je klaar, bieden een luisterend oor en geven je direct advies.

Persoonlijke ervaring
De app biedt informatie die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld aangeven of je borstvoeding wilt geven of flesvoeding wilt geven.

Veilig en vertrouwd
De app is ontwikkeld in samenwerking met kraamverzorgenden en verloskundigen. De informatie in de app is up-to-date, betrouwbaar en sluit naadloos aan op de informatie je van de kraamverzorgende krijgt.

Meer informatie
Wil je meer weten over Maternify? Bekijk de website: https://maternify.com of neem contact op met support@maternify.com

BabyThuiszorg

Wat is BabythuisZorg?
Voor ouders: Je bent net ouder geworden en het ouderschap loopt net even anders dan wat je van tevoren had verwacht. Je hebt bijvoorbeeld een zware zwangerschap of bevalling gehad, waardoor je lichamelijke of psychische klachten hebt. Je bent tijdelijk overbelast of je hebt meer dan gewone onzekerheid over de opvoeding en/of verzorging van je kindje(s). In dit geval staan de medewerkers van BabythuisZorg voor je klaar!

Voor verwijzers: BabythuisZorg is gezinsondersteuning voor gezinnen met een kindje tot ongeveer 1 jaar die tijdelijk niet zelfredzaam zijn. Het is een individuele maatwerkvoorziening in het sociale domein, die aanvullend werkt op kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. Wij bieden laagdrempelige en vroegtijdige ondersteuning aan ouders met jonge kinderen. Het doel hiervan is om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Voor gemeenten: BabythuisZorg is een vorm van gezinsondersteuning voor gezinnen met een kindje tot de leeftijd van één jaar. Met BabythuisZorg bieden we een uniek product, dat een brug slaat tussen de geboortezorg en het sociaal domein. We ondersteunen gezinnen die tijdelijk niet zelfredzaam zijn en richten ons op het gehele systeem ofwel het gezin en de directe omgeving. De ondersteuning richt zich op het bevorderen van gezonde sociale en fysieke omgeving waardoor een pasgeborene een gezonde, veilige en kansrijke start heeft.

Dunstan Babytaal

Je baby huilt. Wat nu? Onze kraamverzorgenden hebben kennis van Dunstan babytaal. Zij leren jou het gehuil van je baby herkennen.

De manier waarop je baby je iets laat weten, is door te huilen. Maar niet alle huilgeluiden betekenen hetzelfde. Priscilla Dunstan ontdekte bij haar zoontje dat hij met vijf verschillende huilgeluiden iets anders probeerde duidelijk te maken. In later onderzoek is inderdaad gebleken dat kinderen op vijf manieren huilen.

Onze kraamverzorgenden zijn hierin geschoold en kunnen jou helpen om ze alle vijf te herkennen. Zo krijg je inzicht in wat je pasgeborene nodig heeft. Priscilla Dunstan ontdekte de volgende vijf geluiden:

 • Neh: je baby heeft honger.
 • Owh: je baby is moe.
 • Eair: je baby heeft last van darmkrampjes.
 • Heh: je baby voelt zich oncomfortabel. Meestal vanwege een volle luier, maar ook te koud of te warm of een ongemakkelijke houding zijn oorzaken.
 • Eh: je baby moet een boertje laten.

Psychische klachten

Ben je zwanger en heb jij of een ander gezinslid psychische klachten? Wij kunnen je gespecialiseerde ondersteuning bieden.

De komst van een baby is fijn, maar vaak ook impactvol. Veel vrouwen voelen zich daarom tijdens of na hun zwangerschap onzeker, somber of depressief. Wij hebben een kraamcoach die je op zo’n moment kan helpen. In een of meerdere coachende gesprekken achterhaalt de kraamcoach samen met jou waar de gevoelens vandaan komen en hoe je ze kunt aanpakken. Ze helpt je graag om jezelf weer in balans te voelen. Fijn om te weten is dat het eerste gesprek gratis is.

Advies lactatiekundige

Soms ervaar je problemen bij het geven van borstvoeding. Onze lactatiekundige kan je helpen. Zij geeft je persoonlijke hulp bij alles wat met borstvoeding te maken heeft.

Al onze kraamverzorgenden hebben kennis van borstvoeding. Zij kunnen je vaak goed op weg helpen. Ook als je moeite hebt met het geven van borstvoeding, kunnen we je helpen. Daarvoor hebben we een geschoolde lactatiekundige. Zij is een opgeleide borstvoedingsspecialist en kan je dus deskundig advies geven. Ze komt bij je thuis langs in de kraamweek (link) om al je vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld aanlegproblemen, het weigeren van de fles of over kolven.

Wat doet een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het ondersteunen van borstvoeding. Zij biedt hulp bij aanleggen, melkproductie, kolven, niet genoeg groeien, combinatie met werken, vingervoeden (fingerfeeding), maar ook bij ziekte van de baby of moeder.

Verloopt de borstvoeding anders dan je gehoopt had? Onze lactatiekundigen zijn bereikbaar voor telefonische ondersteuning, een huisbezoek thuis tijdens en na je kraambed of consult op het spreekuur. Ze luisteren naar je, analyseren je situatie, observeren een voeding en geven een bij jou passend advies.

Als je ondersteuning in borstvoeding nodig hebt, dan stemt de lactatiekundige de eerste dagen na je bevalling je situatie af met de verloskundige/kraamverzorgende. Ook wanneer je baby al een paar weken, maanden of jaren is, geeft ze ondersteuning, dit dan in afstemming met het  consultatiebureau.

Al tijdens je zwangerschap ben je welkom om een voorlichtingsavond te bezoeken of een consult af te nemen ter voorbereiding.

lactatiekundigen VDA

Onze lactatiekundigen Heidi van den Berk (links) en Mia van den Nieuwenhuizen (rechts) zijn bereikbaar op 088-1167900.

 • Op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 14.00 uur.
 • In weekenden en feestdagen tussen 10.00 en 12.30 uur.

Kosten
De vergoeding voor lactatiekundige zorg wordt gedaan vanuit je eigen aanvullende zorgverzekering. In je polis vind je dus de hoogte van je vergoeding. Soms wordt een verwijzing gevraagd. Er zijn steeds meer verzekeraars die een kolfvergoeding geven.

kosten duur
Telefonisch consult € 30 >10 min
Kort consult op spreekuur € 35   20 min
Consult met aanleggen op spreekuur € 65   40 min
Consult aan huis € 125
Volledig pakket:

 • Consult spreekuur in zwangerschap
 • Telefonisch contact met kraamverzorgende
 • Zonodig consult aan huis
 • Consult met aanleggen op spreekuur met 2-4 weken oude baby.
 • Tel. contact zolang als wenselijk is
€ 210

U krijgt een factuur per mail, die u zelf in kunt dienen bij uw zorgverzekering. Indien er een huis/spreekuur consult volgt worden de kosten voor telefonisch consult verrekend.

Kraamzorg moet je gewoon goed regelen

Flexibel

Flexibele, cliëntgerichte zorg

Beste zorg

100% gecertificeerde kraamverzorgenden

Klantvriendelijk

Hoge cijfers klanttevredenheid